Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Zdunio Użytkownik
Dołączył: 08 Maj 2014 Posty: 2 Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Czw 22:57, 08 Maj 2014 Temat postu: Młodszy kucharz okrętowy |
|
|
Witam, jestem absolutnie zielony w kwestiach marynarskich. Jednak wiem, że na statkach można dobrze zarobić a ja nie boję się ciężkiej pracy.
Mam 20 lat i skończyłem technikum kucharskie. Poczytałem trochę, że aby zostać młodszym kucharzem okrętowym potrzebne mi są 4 podstawowe szkolenia, książeczka żeglarska i międzynarodowe świadectwo zdrowia. Czy potrzebuję coś jeszcze? Odpowiednie papiery różne rodzaje statków? I kwestia ważniejsza - ile to może kosztować i gdzie warto wykonać te kursy, mieszkam w Kołobrzegu, więc mało mnie będzie interesować czy to Szczecin czy Trójmiasto, byle było sprawnie i tanio.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
dmechanik Super użytkownik
Dołączył: 25 Sty 2010 Posty: 215 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 14 razy
|
Wysłany: Pon 14:14, 12 Maj 2014 Temat postu: |
|
|
Nie musisz się ruszać z Kołobrzegu, żeby zrobić kursy:
[link widoczny dla zalogowanych]
Masz tam ceny i terminy.
Co do kursów dodatkowych na statki specjalistyczne to też są tam organizowane a jakie zrobisz to zależy od ciebie i twoich możliwości finansowych.
Post został pochwalony 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
Zdunio Użytkownik
Dołączył: 08 Maj 2014 Posty: 2 Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Czw 11:29, 15 Maj 2014 Temat postu: |
|
|
Dzięki, a jeszcze takie pytanie, bo mój pomysł z pływaniem na statkach wyszedł trochę z dupy. Czy ktoś pracuje jako taki kucharz okrętowy? Bo mało mam informacji; czy w ogóle potrzeba takich ludzi w Polsce czy w okolicznych krajach?
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
dmechanik Super użytkownik
Dołączył: 25 Sty 2010 Posty: 215 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 14 razy
|
Wysłany: Pią 11:01, 16 Maj 2014 Temat postu: |
|
|
Na każdym praktycznie statku jest kucharz. Ale czy dostaniesz ofertę pracy albo jak długo na nią będziesz czekał to zależy od twojej zaradności i zdolności nie tylko kucharskich. Niemniej jednak stanowiska nieoficerskie są coraz mocniej obsadzane przez inne narodowości spoza Europy i wygląda na to, że w dłuższej perspektywie czasu tendencja tak będzie się utrzymywać.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
|